JUSTICIJA

Andrographis paniculata, znana tudi kot justicija, je rastlina, ki izvira iz Indije in Šrilanke. V Kambodži posušeno korenino, macerirano v alkoholu uživajo kot aperitiv, iz semen pa naredijo črn žele. Za izdelavo zdravil, se uporabljajo podzemna stebla in listi. Čeprav ne obstaja nobenih dokazov, nekateri trdijo, da je justicija ustavila epidemijo gripe v Indiji leta 1919. Uporablja se prebavne težave, zaprtje, bolečine v trebuhu, zlatenico, tuberkulozo, gonorejo, malarijo, kolero ter tudi za rane, razjede in srbečico. Uporablja se tudi za “utrjevanje arterij” ter preprečevanje bolezni srca in sladkorne bolezni.

V ajuverda medicini se že stoletja uporablja za lajšanje vročine in zlatenico, in je sestavina več kot polovice večkomponentnih zeliščnih pripravkov, ki se v Indiji uporabljajo za zdravljenje bolezni jeter. Sok iz listov je bil uporabljen kot alternativa – krepčilo za lajšanje bolečin in želodčne stiske, za izganjanje parazitov, za spodbujanje pretoka žolča, za zniževanje vročine ter kot antiseptik, antispazmodik in odvajalo. Kot tradicionalno gospodinjsko zdravilo pa se sok listov uporablja pri driski, griži, dispepsiji, splošni oslabelosti in izgubi apetita.

V državah, kjer je ajurvedski sistem medicine priznan in se izvaja (Indija, Bangladeš, Butan, Malezija, Nepal in Šrilanka), se posušeni listi in nežni poganjki »kalmega« uporabljajo kot sestavina pripravkov, indiciranih za zdravljenje vrste stanj, vključno z naslednjimi: pekoč občutek, kronična vročina, občasna vročina, vnetje, kašelj, bronhitis itd.

Justicija lahko spodbudi imunski sistem. Lahko izboljša število krvnih celic pri ljudeh s HIV in pomaga pri alergijah. Učinkovita je lahko pri navadnem prehladu, zniževanju vročine in lajšanju vnetega grla in vnetju črevesja. IMMUNO BOOSTER vsebuje 200mg justicije v enem odmerku kapsul. Uporabite ga torej kot prvi korak k boljšemu počutju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja