INGVER

Ingver je cvetoča rastlina, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Je med najbolj zdravimi (in najbolj okusnimi) začimbami na planetu. Korenina je del, ki se običajno uporablja kot začimba, pogosto se imenuje »ingverjeva korenina« ali pa preprosto – ingver. Lahko se uporablja svež, posušen, v prahu, kot olje, ali sok. Je tudi zelo pogosta sestavina v receptih, včasih pa se doda tudi hrani in kozmetiki. V ajuverdi pa se uporablja tako pogosto, da je že sam po sebi cela lekarna. Poleg teh uporab je imel ingver med Avstronezijci verski pomen, saj so ga uporabljali v obredih za zdravljenje in za prošnjo zaščite pred duhovi.

Ta začimba sega več kot 3000 let v preteklost do sanskrtske besede srngaveram, kar pomeni “korenina roga”, glede na njen videz. V grščini so jo imenovali ziggiberis, v latinščini pa zinziberi. Zanimivo je, da ingver ne raste v naravi in njegov dejanski izvor ni gotov. Prvič se je pojavil v južnih delih stare Kitajske. Od tam se je razširil v Indijo, Maluške otoke (tako imenovani Spice Islands), ostalo Azijo in zahodno Afriko. Evropa je ingver prvič videla v 1. stoletju, ko so stari Rimljani trgovali z Indijo.

Edinstvena dišava in okus ingverja izvirata iz njegovih naravnih olj, med katerimi je najpomembnejši gingerol. Je glavna bioaktivna spojina v ingverju, in je odgovoren za večino zdravilnih lastnosti ingverja. Gingerol ima, po raziskavah, močne protivnetne in antioksidativne učinke. Na primer, lahko pomaga zmanjšati oksidativni stres, ki je posledica prekomerne količine prostih radikalov v telesu. Z vidika vitaminov in mineralov ima ingver veliko mangana, pomembnega minerala, ki je ključnega pomena za tvorbo kosti, presnovno aktivnost, nadzor krvnega sladkorja in je znan po tem, da pomaga zmanjšati vnetje, blaži PMS in pomaga zaščititi telo pred poškodbami prostih radikalov.

Oksidativni stres in kronično vnetje lahko pospešita proces staranja, in med drugimi sta ključna dejavnika Alzheimerjeve bolezni in s starostjo povezanega kognitivnega upada. Obstaja tudi nekaj dokazov, da lahko ingver neposredno pomaga izboljšati delovanje možganov. Študija iz leta 2012 pri zdravih ženskah srednjih let je pokazala, da dnevni odmerki izvlečka ingverja izboljšajo reakcijski čas in delovni spomin.

Tradicionalna ajurvedska besedila priporočajo ingver za terapevtsko uporabo pri težavah v sklepih; zaradi gibanja ali zračne bolezni; in za čiščenje mikrocirkulacijskih kanalov za lažjo in boljšo absorpcijo hranil in boljše izločanje odpadkov.

V našem produktu boste našli 150mg ingverjevega izvlečka v eni porciji, priporočen dnevni vnos pa je med 250mg in 1g, zelo redki stranski učinki, ki pa se lahko pojavijo v primeru prevelikega odmerka pa so nelagodje v trebuhu, srčne aritmije, driska, zgaga, draženje ust ali žrela.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja