CINK

Cink je kemijski element s simbolom Zn. Je mineral, ki je prisoten v vseh tkivih v telesu in ima zelo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in dobri imunski obrambi. Je nujen element pri ohranjanju kognitivne funkcije, plodnosti, celjenju ran in normalni rasti in razvoju.

Potreba po cinku se lahko poveča pri ljudeh s prebavnimi težavami, alkoholikih (etanol zavira absorpcijo cinka). Vegetarijancem se po navadi  potreba po cinku poveča za 50%, ker prehrana vsebuje več fitinske kisline, ki pa omejuje biorazpoložljivost cinka.

Priporočen dnevni vnos cinka je 7 – 10 mg, nekoliko večji za moške, kot za ženske. Povečane potrebe po cinku imajo predvsem dojenčki, otroci, najstniki, nosečnice, in doječe ženske ter starostniki. Pomanjkanje cinka v otroštvu lahko pusti trajne posledice na zdravju kasneje. Ker telo nima sposobnosti hranjenja večjih zalog cinka, je pomembno, da sami poskrbimo za pravilen vnos. Glede na razširjenost cinka v živilih je s pestro in uravnoteženo prehrano to mogoče zagotoviti. Telo v povprečju absorbira približno 33% zaužitega cinka. Živila živalskega izvora imajo večjo biorazpoložljivost cinka kot živila rastlinskega izvora, lahko pa jo povečamo npr. z namakanjem semen.

Prenizek nivo cinka se po navadi kaže kot zmanjšan apetit, pride lahko do luščenja kože in slabšega imunskega sistema, pri otrocih pa tudi kot zaostanek v rasti. Pri hudem pomanjkanju lahko pride tudi do zmanjšanje možnosti okušanja, kožnih razjed, izgube las, diareje, zapoznele spolne dozorelosti in impotence.

Previsoki vnosi cinka so toksični. Zgornja dopustna meja vnosa je 25 mg, sicer pa je prag toksičnosti precej višji. Akutna zastrupitev, oz. vnos 2g cinka lahko povzroči slabost, bruhanje, izgubo apetita, diarejo in glavobole. Kronično preveliki vnosi – 100mg dnevno – lahko vplivajo na zmanjšanje telesnih zalog bakra, omejujejo funkcije železa ter omejujejo normalno delovanje imunskega sistema.

Torej, ugotovili smo da je cink eden od bistvenih elementov, ki podpira delovanje kognitivne funkcije, ohranjanje zdravja, delovanje imunskega sistema in dobrega počutja. Ker ga telo samo ne more proizvajati, ga ob pomankanju lahko nadomestimo z priročno rešitvijo kot je prehransko dopolnilo IMMUNO BOOSTER. Vsaka porcija vsebuje 11mg cinka, ki poveča naravno obrambo telesa, kapsule so narejene iz veganskih sestavin in ne vsebujejo GSO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja