BEZGOVE JAGODE

Bezeg je legendarna rastlina z medicinskimi uporabami, ki so bile dokumentirane že v starem Egiptu in zajemajo številne kulture in države.

Bezgove jagode (sambucus nigra) so temno vijolične jagode iz evropskega bezga. Ne zamenjujte jagod z  bezgom, ameriškim bezgom ali pritlikavim bezgom. Ti niso enaki in imajo drugačne učinke. Sambucus nigra  zraste do cca. 9 metrov in ima grozde majhnih belih ali smetanastih cvetov, znanih kot bezgovi cvetovi. Jagode najdemo v majhnih črnih ali črno – modrih grozdih. Le – te so precej trpke, zato jih je treba pred uporabo prekuhati.

Imajo dolgo zgodovino uporabe pri prvih znakih prehlada. Spodbujajo tudi znojenje, pomagajo pri izkašljevanju in znižanju telesne temperature. So zelo pogosta sestavina prehranskih dopolnil, in zdi se, da učinkuje tudi proti virusom. Poleg pljučnih težav pa pomagajo tudi pri revmi, išiasu in holesterolu, lahko pa pomaga tudi pri borbi z rakom (študije kažejo, da bezgove jagode zavirajo raka.) Študije, ki preučujejo dejavnike, ki lahko zmanjšajo tveganje za Alzheimerjevo bolezen, so pokazale, da je pitje sokov s podobnimi lastnostmi kot bezgovo jagodičevje eden najbolj zanesljivih načinov za zmanjšanje tveganja.

Domorodci so ga uporabljali za zdravljenje revmatizma in vročine, stari Egipčani pa so ga uporabljali za zdravljenje opeklin in izboljšanje polti. Ameriški domorodci so uporabljali bezgove cvetove za pripravo čaja, v ljudskem zdravilstvu pa so posušene bezgove jagode uporabljali tudi za lajšanje glavobolov, blaženje živčnih bolečin in lajšanje zobnih bolečin. Lubje so uporabljali za izzivanje bruhanja, kot odvajalo in kot diuretik.

Bezgove jagode pa imajo tudi veliko drugih prehranskih koristi kot so:

  • visoka vsebnost vitamina C, v skodelici sadja je 52 mg vitamina C, kar predstavlja 57% dnevne vrednosti,
  • visoka vsebnost prehranskih vlaknin, bezgove jagode vsebujejo 10 gramov vlaknin na skodelico svežih jagod, kar je približno 36% dnevne vrednosti,
  • dober vir fenolnih kislin. Te spojine so močni antioksidanti, ki lahko pomagajo zmanjšati škodo zaradi oksidativnega stresa v telesu,
  • bogata z antocianini. Te spojine dajejo sadežu značilno temno črno-vijolično barvo in so močan antioksidant s protivnetnim delovanjem.

Natančna hranilna sestava bezgovih jagod pa je tudi odvisna od sorte rastline, zrelosti jagod in okolijskih in podnebnih razmer.

V našem produktu IMMUNO BOOSTER so tudi bezgove jagode, ki v eni porciji vsebujejo 150 mg ekstrakta. Zagotovite si svojega, obiščite spletno trgovino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja